מוזיאון יד מרדכי

מוזיאון יד מרדכי

תצוגת מוזיאון יד מרדכי כוללת את אגף השואה ובהמשכה את תצוגת התקומה. הוחלט לשדרג תחילה את תצוגת אגף השואה. באגף השואה הקהל ייחשף כללית לסיפור שואת יהדות אירופה, כאשר במרכזו סיפורם של יהודי וארשה. כל זאת באמצעות מסכת אירועים הנחשפת לקהל מבעד ל”משקפיו” של מרדכי אנילביץ מיום הולדתו בעיירה ווישקוב, המעבר לעיר וארשה, המגורים כילד בשכונת פובישלה ליד נהר הוויסלה, והמשך כנער בבית הוריו, שישוחזר במוזיאון כתפאורה. – בניית בית אנילביץ על כל אביזריו וחפציו .

מבעד לחלונות הבית יראה הקהל את מסכת האירועים שמרדכי אנילביץ עבר עד הגיעו לקן השומר הצעיר שישוחזר גם הוא במלואו על כל אביזריו, הרהיטים הפעילויות בו והאירועים עד פרוץ מלחמת העולם השנייה, תצוגת מרד גטו וארשה המשודרגת, כוללת מסלול צפייה חדשני ומקורי המאפשר לקהל לחוות חוויה מיוחדת במינה של הימצאות בלב האירועים העיקרים במרד גטו וארשה. תצוגת מרד גיטו וארשה שבנייתה בשלבי הסיום, מתחילה עם פרוץ מלחמת העולם השנייה ומסתיימת עם הבריחה דרך תעלות הביוב, השחרור ממחנות ההשמדה וגמר מלחמת העולם השנייה. תצוגת מרד גיטו וארשה מעוצבת כחוויה ייחודיות במסלול כרונולוגי מתחילת ההשתלטות הגרמנית על וארשה.

צילום דוד גארי

מסלול תצוגת מרד גיטו וארשה

התצוגה מתחילה עם תאור הכיבוש הגרמני של וארשה, יהודים מושפלים, נאלצים לעבור עינויים, עבודות כפייה, מעצרים, החרמות, גירוש ומניעת מזון. הטלת הצו לענידת טלאי מגן דוד מומחשת באמצעות –   מקרן מיוחד המקרין  טלאי מגן דוד על המבקרים מיד בכניסה, בהמשך תאור הפליטים הזורמים מכל עבר לוארשה: –   שיחזור משפחה ספונה בתוך מרתף פליטים אפייני על מטלטליה – חבילות, מיטת תינוק ואביזרים . במרכז גרם המדרגות בין הקןמה התחתונה לקומה שנייה ייבנה: –  בית אפייני בגיטו בקנה מידה 1:2 . מבעד לחלונות הבית ייראו החיים היהודיים הממשיכים בתוך הבתים לאחר סגירת מוסדות הציבור, החינוך, הבריאות, הדת והתרבות ע”י הגרמנים. מסביב תצוגה כרונולוגית הכוללת את בניית חומת הגיטו אשר באה לידי ביטוי באמצעות –  קטע בנוי של חומת הגיטו. מוצגים לא יוצגו בויטרינות קונונציונאליות אל בתוך תצוגות משוחזרות כמו עגלת ילדים שיהודים השתמשו בה למכור ספרים בגיטו. או מזוודה שהרוכלים נשאו למכור את מרכולתם. או לדוגמא עגלת מכירה של מזון בסיסי – לחמים ותפוחי אדמה.

מכאן הקהל עובר לתצוגת האומשלג-פלאץ –  אזור השילוחים למחנות העבודה וההשמדה הנצפים מבעד לפתחי קרון רכבת: בתוך הקרון תורכב תצוגה ופנים הקרון ישמש כאזור לדיונים ולהעלאת דילמות, תיאור צומת האירועים עד תחילת מרד גיטו וארשה. הקהל עובר דרך קרון הרכבת אל  גשר עץ המסמל את גשר העץ עליו עברו היהודים בגיטו וארשה מעל האזור הפולני. מעל הגשר הקהל רואה את מודל גיטו וארשה מעין “מיני גטו וארשה”:

תצוגת מודל גיטו וארשה ומעליו גשר עץ

המודל מציג את גיטו וארשה באמצעות כ 150 בתים מסוגים שונים עפ”י עדויות מצולמות, תצוגת מולטימדיה, תאורת חומות ובתים מיוחדיםעל ידי הנאצים וקטעי סרטים. ניתן לראות במודל את האזורים העיקריים של הגיטו ערב פרוץ מלחמת העולם השנייה: אזור מבנים מהודרים בדרום, אזור מבנים פשוטים במרכז, ואזור מבנים חדשים בחלקו הצפוני. מבני הגיטו העיקריים שוחזרו ובוצעו עפ”י תצלומים ועדויות. צוות ההיגוי נעזר בעדותו של העד המרכזי – שמחה רותם – “קאז’יק” שהעביר קבוצות יהודים דרך המנהרות ושרד לבסוף יחד עם קבוצה קטנה. הקהל עובר וצופה מעל הגשר גם בתצוגה על קירות האולם של צילומי החיים בגיטו ערב פרוץ המרד הגדול.

צילום דוד גארי

הבונקר ברחוב מילא 18 – סמל המרד בגטו וארשה

לאחר הביקור בגיטו וארשה נכנס הקהל לבונקר לזכרם של לוחמי גיטו וארשה, בראשם מרדכי אנילביץ. כ-120 לוחמים וכ-200 אזרחים שהיו באותו זמן בבונקר נספו  ב-8 במאי 1943, כאשר הבונקר ברחוב מילא  8  התגלה על ידי הנאצים אשר החדירו גז רעיל דרך הפתחים. יועצי הפרוייקט הם: פרופסור ישראל גוטמן, פרופסור מתתיהו מינץ  וצוות מדריכים בין לאומי בראשם החוקרת ד”ר שולמית וולנר. הגדלה והפקת התצלומים נעשו ע”י צלם המוזיאונים דוד גארי. עם פרוץ מרד גיטו וארשה ב 19.4.1943 נדחקו היהודים למרתפים ולבונקרים עד לשריפה והריסת הגיטו. לוחמי מרד גיטו וארשה חברי תנועת הנוער השומר הצעיר אי”ל בראשם מרדכי אנילביץ’ וחברי תנועת הנוער של בית”ר אצ”י בראשם פאבל פרנקל שהו בבונקרים ונלחמו ברובם עד ליומם האחרון.  השאר הצליחו לברוח דרך מנהרות הביוב. הבונקר עוצב ונבנה מקירות לבנים שרופות, שוחזרו נישות ובהם דרגשי שינה, אביזרים אישיים, פינת מטבח, סליקי נשק, מוצגים אחרים  ותצוגת מולטימדיה על מסך ענק של קיר לבנים – הקיר המרכזי של הבונקר 9 על 2,50 באמצעותו הקהל יחווה חוויה את הלחימה בגיטו מבית לבית, ההתקפה על הצבא הגרמני המתוגבר בטנקים ובמקלעים כבדים, צלפים וכלי נשק יורקי אש. הקהל יושב בתוך האירוע עצמו הבונקר מצוייד במערכת סראונד – סביבתית המדמה קרב יריות והתפוצצויות מכל צידי הקהל, המבנים הקורסים מסביב. צלילת המטוסים, ירי פגזים המרסקים את קירות הבתים על יושביהם. הסרט מוקרן ישירות על קירות הבונקר, בעל הלבנים השרופות משרה אוירה מיוחדת ומקורית. הסרט צולם ע”י האחים וורנר עפ”י נתונים ותיאורים של קאז’יק אשר תאר את החוויה וההפתעה שחווה ברגע הגיעו לתפאורת הגיטו באזור ההסרטה – “ממש כפי שהיה, כולל התיאורים האנושיים והסצינות הסביבתיות” אמר. הבונקר המשוחזר ברחוב מילא 18, אשר שימש את “אי”ל” – הארגון היהודי הלוחם, בימים האחרונים של המרד, מסמל את ההתכנסות בבונקרים, את ההגנה העצמית היהודית ואת הלחימה בגטו  וארשה. מכאן הקהל יורד למנהרת ביוב משוחזרת על פי כל המאפיינים המתועדים.

.

צילום דוד גארי

מנהרת ביוב  בקנה מידה 1:1

מתחת לאזור דרגשי הישנה בבונקר ייחשף פתח ירידה למנהרת ביוב משוחזרת באמצעות סולם ברזל. המנהרה ותבנה  מלבנים שרופות , באמצעות מנהרה כזו  ברחו הניצולים היחידים שנותרו ובראשם קאז’יק אל מחוץ לחומות הגיטו . התצוגה תכלול הקרנת קטע ההמשך של הסרט שיוקרן בבונקר המתאר את סצינת הבריחה דרך מנהרות הביוב.